Resepi Mee Kari Sedap dan Simple
Resepi Mee Kari - yang benar-benar sangat enak serta dibuat memakai air rebusan udang. Bisa disebutkan penyediaan mee kari ni agak sepele sebab berbahan memanglah banyak, termasuk juga bahan untuk hiasan atau taburan dia atas sajian, namun tersebut yang menariknya mengenai mee kari. Untuk aku gabungan seafood iaitu kerang serta udang juga sememangnya menaikkan lebih perisa untuk kuah kari. Senantiasa orang sajikan mee kari pada hari-hari istimewa, jadi meskipun agak sepele namun berbaloi. Jom layan resepi mee kari.
Bahan-Bahan resepi mee kari ayam :
Bahan untuk rempah tumis resepi mee kari :
Panduan resepi mee kari :
1. Jika kuah telah siap, angkat keluar asam keping bila rasa kuah telah masam untuk menghindarkan kuah terutama masam.
2. Bisa juga pakai santan kotak (1 kotak) serta campur sedikit air untuk kuah.
sumber : http://resepimee.com
Bahan-Bahan resepi mee kari ayam :
- 1 kg mee kuning
- 500 gr ayam, potong kecil
- 1 kg kerang, rebus serta ambillah isi
- 300 gr udang, buang kulit
- 2 cawan air rebusan dari kulit udang yg dibuang
- 10-15 biji bebola ikan (fish ball)
- 3 keping kek ikan (fish cake)
- 4 sudu besar rempah kari ayam, bancuh jadi pes pekat
- 2 keping asam gelugor
- 1 biji kentang atau 1/2 biji keledek merah, rebus serta lecek halus
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair (bisa digantikan dengan santan kotak)
Bahan untuk rempah tumis resepi mee kari :
- 1 batang kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum cengkih
- 5 biji buah pelaga
- 2 tangkai daun kari
- 6 biji bawang merah
- 4 bahas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 batang serai, hiris nipis
- 10 tangkai cili kering, rebus serta toskan air
- 2 sudu besar udang kering, rendam hingga lembut.
- 4 biji telur rebus, potong dua
- 2 tangkai sawi, potong serta rebus
- bawang goreng
- limau kasturi, potong dua
- taugeh
- daun bawang
- cili merah
- tauhu kering goreng *saya rebus udang serta letak jadi hiasan istimewa
- Panasi air hingga mendidih serta celur mee kuning saat itu juga. Angkat serta toskan.
- Panasi minyak, masukan bahan rempah tumis serta kacau hingga naik bau. Masukan juga bahan kisar halus dengan pes rempah kari. Kacau hingga agak garing serta benar-benar pecah minyak.
- Masukan ayam serta kacau saat itu juga hingga separuh masak lalu tuangkan air rebusan udang serta santan cair. Masak kuah hingga mendidih.
- Masukan juga santan pekat, bebola ikan, kek ikan, udang, kerang, asam gelugor serta kentang (maupun keledek) lecek. Kacau kuah semasa sistem memasak agar santan tidak pecah minyak.
- Perasakan dengan garam serta gula secukup rasa.
- Hidangkankan mee dengan bahan hiasan serta tuangkan kuah seperlunya.
Panduan resepi mee kari :
1. Jika kuah telah siap, angkat keluar asam keping bila rasa kuah telah masam untuk menghindarkan kuah terutama masam.
2. Bisa juga pakai santan kotak (1 kotak) serta campur sedikit air untuk kuah.
sumber : http://resepimee.com
Komentar
Posting Komentar